Dzień Kobiet 2018

 

 

SRW Śmiałowice wspólnie z Radą Sołecką i w sobotę 10 marca zorganizowali wieczór z okazji Dnia Kobiet pod hasłem "Ach, damą być..."
Wszystkie panie otrzymały bukiety tulipanów oraz piękne wachlarze doskonale pasujące do wizerunku każdej damy, zgodnie z hasłem wieczoru.

Tradycyjnie, każdy wieczór dla pań urozmaicony jest interesującymi propozycjami. Tegoroczne spotkanie wzbogacił pokaz pieczenia chleba w wykonaniu naszej sąsiadki, pani Joasi z Klecina.

Poniżej przepis pani Joasi na domowy żytni chleb.
Porcja na 4 foremki-keksówki:


2 kg mąki żytniej 720,
2 szklanki zakwasu,
2 kopiaste łyżki soli (najlepiej kłodawskiej),
ok. 2 litry ciepłej wody,
Ziarna na posypkę: siemię lniane, mak, nasiona chia, kminek lub inne.

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i krótko wyrabiamy do momentu ich dokładnego połączenia. Ciasto musi być dość gęste, nielejące się, bardzo lepkie. W zależności od rodzaju mąki należy zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody.
Opcjonalnie do ciasta można dodać ziarna słonecznika, lub dyni.
Po wyrobieniu rozłożyć ciasto do posmarowanych olejem foremek, mniej więcej do połowy ich wysokości, a następnie mokrą dłonią wygładzić powierzchnię chleba i posypać wybranymi nasionami lub oprószyć mąką.

Chleb musi rosnąć
w temperaturze ok. 20 stopni przez ok. 8-10 godzin, aż do podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki.
Piec przez godzinę w temperaturze ok. 220 stopni na środkowej półce piekarnika. Wyjmować
chleby z foremek zaraz po upieczeniu.

 

XX

 

Informacja dla pań nieobecnych na spotkaniu:


Zakwas chlebowy można otrzymać od pań z Kooperatywy 124, czyli u pani Joasi z Klecina lub u pani Izy z Kraskowa, albo u innych osób piekących domowy chleb.

Można też przygotować go samodzielnie wg przepisu zamieszczonego w internecie, np. na stronie www.zajadam.pl/wypieki/przepis-na-zakwas-zytni .


Zakwas przechowuje się w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Planując pieczenie chleba, należy wyjąć go ok. 12 godzin wcześniej, dokarmić mąką żytnią i odstawić w ciepłe miejsce. Po czym odmierzyć
porcję zakwasu potrzebną do przygotowania ciasta, a resztę przechować w lodówce do następnego pieczenia.

Jeżeli chleba nie pieczemy przez dłuższy czas, zakwas trzeba dokarmić raz w tygodniu i po dwunastu godzinach w temperaturze pokojowej z powrotem schować do lodówki.

Warto spróbować, bo chleb jest łatwy do zrobienia i naprawdę pyszny!

 

 

zdjęcia >>>

 

 

<<< powrót
Tworzenie stron internetowych HM sp. z o.o. www.hm.pl | hosting www.hb.pl