Niedziela 20 marca - Tradycje Stołu Wielkanocnego

 


Za nami kolejny, dwunasty już przegląd "Tradycje Stołu Wielkanocnego", na którym Śmiałowice są obecne od samego początku.
Tradycyjnie, nasza prezentacja przygotowywana była wspólnymi siłami Sołectwa, Stowarzyszenia i Świetlicy Dziecięcej. W przygotowaniu aranżacji stołu wspomagał nas także pan Norbert Ferster, którego wyjątkowy talent i kunszt można było podziwiać na śmiałowickim stoisku podczas trwania imprezy.


Na tegoroczny przegląd
stołów wielkanocnych przygotowaliśmy bogaty zestaw potraw, lecz naszą główną propozycją był boczek pieczony w chlebie - apetyczny i kolorowy, doskonale prezentujący się na stole.
Do jego przygotowania, oprócz bochenka chleba, potrzeba ok. kilograma boczku, mrożone warzywa, kilka jajek, nieco mleka i przyprawy. Potrawa łatwa do przyrządzenia, niedroga, efektowna i smaczna...
Szczegółowy przepis jej wykonania wydrukowany był na ulotkach dla zwiedzających. Jest także dostępny na naszej stronie internetowej www.smialowice.pl w zakładce Śmiałowice → Ciekawostki.


Oprócz apetycznego boczku w chlebie, prezentowaliśmy również inne potrawy mięsne, przystawki i pasztety na świąteczny stół, a także tradycyjny żurek.
Nieodłączną część wielkanocnego menu stanowią ciasta, przygotowaliśmy zatem także kilka smacznych ciast,  nadających się
doskonale nie tylko na stół wielkanocny, ale również na inne uroczyste okazje.

 

Najważniejszą część prezentacji, czyli wszystkie potrawy i ciasta przygotowywały wspaniałe śmiałowickie gospodynie, dekoracje wykonały dzieci ze Świetlicy Dziecięcej, zaś aranżacją stoiska i koordynacją przygotowań zajmowała się Rada Sołecka i Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Śmiałowice.

 

 

Zdjęcia >>>

 

 

<<< powrót
Tworzenie stron internetowych HM sp. z o.o. www.hm.pl | hosting www.hb.pl