↓
Słodkie warsztaty pierniczkowe
Podczas warsztatów piernikowych, które odbyły się w nowiuteńkiej piekarni pani Joasi – właścicielki gospodarstwa „Kozłonoga” w Klecinie – dzieci zdobywały zupełnie nowe umiejętności… piekarnicze.
Gościnna gospodyni przygotowała dzieciom korzenne ciasto według dwunastowiecznej recepty siostry Hildegardy, które dzieci samodzielnie wałkowały, a potem wykrawały różnokształtne ciasteczka: kozy, jeże, lisy, misie, renifery, karpie, a także choinki, gwiazdki, serduszka…
Gdy zaś „rozweselające ciasteczka świętej Hildegardy” trafiły do pieca, przyszedł czas na degustację przysmaków z gospodarstwa pani Joasi: koziego mleka oraz świeżutkiego chleba z kozim serem.
Natomiast upieczone pierniczki – te które nie zostały zjedzone od razu po upieczeniu – dzieci zabrały do domu, żeby pochwalić się rodzicom pierwszymi własnoręcznymi wypiekami.